Kezdőoldal > Fenntarthatóság, energiaszegénység
Fenntarthatosag_Ember es kornyezet

(A képért köszönet Szabó-Nyulász Melindának!)

Fenntarthatóság, ember és környezet – energiaszegénység

 

Miért fontos a számunkra?

Mert a szegénység és a társadalmi kirekesztődés nem választható külön napjaink társadalmi, gazdasági és környezeti folyamataitól és azok gyakorta negatív következményeitől. Ezeket a jelenségeket egységben kell kezelnünk, hogy megérthessük, milyen egymásra hatások érvényesülnek és formálják a 21. században a mindennapjainkat. Világszerte megfigyelhető, hogy a környezeti ártalmak káros hatásai nagymértékben terhelik azoknak az életét, akiknek egyéb nehézségekkel is meg kell küzdeniük: többek között a szegénységgel. Ők férnek nehezebben hozzá a tiszta ivóvízhez vagy az egészségre nem káros megfelelő fűtési módokhoz.

Mi a célunk ezen a téren?

Azt szeretnénk, ha nagyobb társadalmi figyelem és tudatosság övezné az energiaszegénység kérdéskörét, előtérbe kerülnének a fenntartható megoldások, illetve, ha a szegénységgel és társadalmi kirekesztés veszélyével küzdő emberek körében is erősödne a szemléletváltás az ember és környezete közötti viszony újraértelmezésében. Fontosak tartjuk azt is, hogy hozzáférhetővé váljanak számukra mindazok a módszerek, technológiák és eszközök, amellyel nemcsak javíthatják életminőségüket, de csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat is.

Mit teszünk ezért?

Számos lépést tettünk azért, hogy az energiaszegénység és fenntarthatóság ügyét állítsuk a középpontba, valamint azért, hogy szegénységben élő embereknek gyakorlati segítséget és információt nyújtsunk, illetve maguk is bevonódjanak a probléma megoldásába.

  • A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2010-2014 között képviselte a szociális és egészségügyi civil szervezeteket a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsban.
  • 2014-ben nyilvános eseményt szerveztünk Energiaszegénység címmel, erről bővebben ITT írunk. 2015-ben is tartottunk rendezvényt a témában, erről ITT lehet olvasni.
  • Ugyanebben az évben több más szervezettek együtt részt vettünk a “Szervezkedjünk tüzelőért!” című kampányban, amely azt célozta, hogy több olyan 5000 fő alatti lakosú önkormányzat pályázzon “szociális tűzifa-támogatásra“, ahol élnek energiaszegénységben érintett emberek. Erről részletesebben ITT és ITT. A kampány 2015-ben is megismétlődött, ITT röviden összefoglaljuk.
  • Szintén 2015-ben együttműködő partnereinkkel közösen dolgoztunk azért, hogy 30 szegénységben élő családnak kelljen kevesebbet fizetnie a fűtésért, nyílászárók cseréje valósult meg. ITT mutatjuk be a munkát.
  • 2016-ban hívtuk ismét életre Fenntarthatósági munkacsoportunkat, amelyben érintettek és szakértők együtt kívánnak fellépni a fenntartható fejlődés ügyéért. A munkacsoport 2016-ban egy Baranya megyei kistelepülésen kezdett aktív munkába a helybeliek bevonásával.