Kezdőoldal > Gy. I. K.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mivel foglalkozik a szervezet?

Alapvető feladatunk az érdekvédelmi tevékenység, amelyet közösségszervezéssel, lobbizással, a szegénységben élők társadalmi részvételének erősítésével, a nyilvánosság megszólításával, a szegénységgel kapcsolatos társadalmi tudatosság növelésével, a szegénység visszaszorítását fontosnak tartó emberek és szervezetek részvételével, együttműködések elősegítésével kívánunk elérni. Ennek érdekében kampányokat és képzéseket szervezünk a szegénységet megtapasztalt érintettekkel és velük szolidáris szövetségesekkel közösen. Érintett aktivistáink bevonásáról részletesebben ITT.

Mivel nem foglalkozik a szervezet?

Ami a fentieken kívül esik. Néhány példa: adományosztás, segélyügyintézés, kérelmek elbírálása, szociális szolgáltatások nyújtása, szegénységi adatok statisztikai elemzése.

Hol találok információt arról, hogy milyen támogatások léteznek?

Érdemes megnézni a minden évben publikált “Mi mennyi…?” dokumentumokat, ezekben egy összefoglaló táblázat található többek között a munkabérekről, a nyugdíjakról és nyugdíjszerű ellátásokról, az álláskeresőknek járó támogatásokról, pénzbeli társadalombiztosítási ellátásokról és családtámogatásokról és a szociális ellátásokról.

A “Mi mennyi…?” összefoglalók elérhetőek ITT. Emellett a lakóhelyen működő családsegítő és gyermekjóléti intézményekhez is lehet fordulni felvilágosításért.

Mi az a szegénység és hogyan mérik?

A szegénység egy olyan, az érintettek életének minden területére kiható nehézség, amely nem pusztán a pénzhiányt és az ebből fakadó létfenntartási gondokat foglalja magában, hanem rosszabb hozzáférést jelent

  • az egészségügyi ellátásokhoz,
  • a képzési, oktatási,
  • kulturális,
  • pihenési lehetőségekhez és
  • az információkhoz.

Emellett együtt jár annak a kapcsolati hálónak a szakadozottságával is, ami tartós változást hozhatna. Mivel a szegénység egy összetett probléma, a szegénységben élő érintetteknek egyedül, mindenféle segítség és támogatás nélkül kitörni belőle szinte lehetetlen. Aki jövedelmi szegénységben él, annak a jövedelme olyan alacsony, hogy az nem teszi lehetővé a biztos megélhetését.

Hazánkban a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés a lakosság közel egyharmadát érinti. A szegénység visszaszorításáért folytatott munka a Magyar Szegénységellenes Hálózat tevékenységének egyik alappillére. A szegénység fogalma sokféleképpen leírható, a leggyakrabban emlegetett meghatározások közé tartozik az abszolút és a relatív szegénység. A magyar társadalomban mind az abszolút, mind a relatív szegénység jelen van.

Abszolút szegénység sújtja azokat az embereket, akik nem tudják biztosítani a saját létfenntartásukhoz szükséges eszközöket (élelmet, ruházkodást, lakhatást stb.). Az abszolút szegénység kapcsán szokás említeni a létminimumot (ezt 2015 óta nem számolja ki a Központi Statisztikai Hivatal), ami az a rendszeres jövedelem, ami egy adott társadalomban egy adott időben minimálisan kell ahhoz, hogy a létfenntartáshoz szükséges eszközök rendelkezésre álljanak. Relatív szegénységgel néznek szembe azok, akik az adott társadalomban kevesebbel rendelkeznek, mint az átlag.

A szegénység mérésére több mutatószám használatos, az Európai Unióban gyakran hivatkozott közülük az úgynevezett AROPE indikátor. Ez egy összetett mutató, azt méri, hogy egy adott országban hányan vannak kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztés veszélyének. Megtekinthető ITT.

A szegénység méréséről és az EU-ban használatos mutatókról az Európai Szegénységellenes Hálózat összeállított egy kiadványt, ami elérhető ITT (angolul), illetve egy online áttekintést is nyújtanak ITT.

A szegénység visszaszorítására hatékony eszköznek tartjuk a közösségszervezés módszerét, amelynek segítségével a MÉLTÓ MEGÉLHETÉS MUNKACSOPORTunk is működik.

Mi az a közösségszervezés?

Erről van egy külön almenüpontunk ITT.