Kezdőoldal > Hírek > A szegénység 2020-ban – merre tartunk az Európa 2020 Stratégia tükrében?

europa_2020_banner

Féltávnál jár az Európa 2020 Stratégia megvalósítása, ám az eredmények meglehetősen ellentmondásosak itthon.

Az Európai Bizottság (az Európai Unió döntés-előkészítő, döntéshozó, végrehajtó, ellenőrző és képviseleti szerve) a 2010-től 2020-ig tartó időszak középpontjába a válságból való kilábaláshoz és a társadalmi-gazdasági stabilitáshoz szükséges célkitűzéseket állította. Az öt célkitűzés egyike a szegénység elleni küzdelem. 2008-ban a válság beköszönte előtt az Unió területén több mint 80 millió ember élt a az ún. szegénységi küszöb alatt;  50 százalékuk nő és 20 millióan ebből gyerekek – ezt a helyzetet a válság csak súlyosbította. A stratégia célkitűzése szerint az Európai Unió 27 tagállamában 2020-ra 20 millióval kell csökkennie a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők számának – ezzel szemben ez a szám ezzel szemben 2014-re 8 millióval nőtt.

 

Itthon a kormányzati részről érkező optimista helyzetértékelés ellenére nem látszik valós érdemi változás ezen a területen. Egy, a közelmúltban elhangzott szegénységkutatói vélemény szerint  a KSH november végén közzétett adatai szerint a szegénység mérésére használt három dimenzióból valójában csak egyben, a foglalkoztatás tekintetében javultak érdemben a magyarországi mutatók. (Utóbbiban jelentős szerepe van a közfoglalkoztatási adatoknak, miközben a közfoglalkoztatás az esetek töredékében jelent utat a nyílt munkaerőpiacra és kiutat a szegénységből).

 

2020-ig öt év áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy fordítsunk a negatív tendencián. Ennek érdekében kulcsfontosságú eszköz a garantált minimumjövedelmi rendszer kiépítése, a méltó lakhatás biztosítása,  a gyerekszegénység, valamint a területi egyenlőtlenségek felszámolása. Mindezeket illetően számtalan szakpolitikai javaslat született az elmúlt évek során, amelyeket mielőbb át kell ültetni a gyakorlatba ahhoz, hogy valóban, érdemben javuljon a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élők helyzete és visszaszoruljon a hazánkban tömegeket érintő szegénység.

 

A Magyar Szegénységellenes Hálózat az Európa 2020 Stratégia apropójából november végén számos civil szervezettel együtt rendezte meg a Társadalmi Játékok Napja elnevezésű programját, hogy felhívja a figyelmet a szegénység elleni közös fellépés fontosságára. A rendezvényen teret kaptak hátrányos helyzetű, nehéz élethelyzetben élő emberekkel foglalkozó szervezetek különféle érzékenyítő játékai, és a nap lezárásaként  a vendégek ez alkalomból egy fórumszínházi workshopon is részt vehettek. Az esemény azt a célt is szolgálta, hogy ráirányítsa a figyelmet a tényre: a szegénység visszaszorítása felelős, számos szempontot figyelembe vevő, átgondolt szakpolitika és erre épülő kormányzati akarat és intézkedések nélkül nem lehetséges.

__

₁. Európa 2020 – A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai platformja, Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2011, 4. o.
₂. http://www.eapn.eu/images/stories/docs/SemesterAlliance/2014-Semester-Alliance-Toolkit.pdf 4.o.  – utolsó letöltés: 2015. dec. 10.
₃. http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=194193 – utolsó letöltés: 2015. dec. 10.
₄. https://drive.google.com/file/d/0BypYLcPOXd_HY2RvZGx3ZlBvenc/view – utolsó letöltés: 2015. dec. 10.
₅. http://kettosmerce.blog.hu/2014/09/18/miert_kell_nekunk_a_minimumjovedelem;  – utolsó letöltés: 2015. dec. 10.
http://www.esely.org/index.php?action=mutat&id=152; – utolsó letöltés: 2015. dec. 10.
http://emin-eu.net/ – utolsó letöltés: 2015. dec. 10.

www.mszeh.hu
www.facebook.com/mszeh.hapn
hapn@hapn.hu