MÉLTÓ MEGÉLHETÉS HETE 2017

MMH 2017

Mi az a MÉLTÓ MEGÉLHETÉS HETE?

A Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZEH) programsorozata, amit 2015-ben indítottunk azért, hogy a magyarországi szegénység problémáját konkrét ügyek mentén tegyük láthatóvá és hívjunk cselekvésre. Idén 2017. október 10. és 17. között lesznek a rendezvényeink. A záró nap (október 17.) egyben a szegénység elleni küzdelem világnapja is. A 2017-es év ügye a családi pótlék emelése.

Miért pont ez a téma?

Mert a családi pótlék az a juttatás, amely minden gyereknek jár Magyarországon, ezáltal fontos eszköze lehetne a gyermekszegénység visszaszorításának. Ám a pótlék eredetileg sem magas összege 2008 óta nem változott (hogy mennyi most, arról ITT találsz információt), miközben az eltelt közel egy évtized alatt az infláció hatására sokat veszített az értékéből.

Kik szervezik a rendezvénysorozatot?

A szervezet egyik alcsoportja, a MÉLTÓ MEGÉLHETÉS MUNKACSOPORT jegyzi a programokat. A munkacsoport tagjai lehetnek egyének és szervezetek is. Tagságunk kor, nem és társadalmi háttér szerint is sokszínű, tagjaink közt vannak: szegénységben, mélyszegénységben élő érintettek, középosztálybeliek; köztük egyetemista, foglalkoztatott, közfoglalkoztatott, nyugdíjas, hajléktalan, családos és nem családos emberek. Tagjaink közé várjuk azokat, akik szeretnének aktívan tenni a szegénység megszűnéséért Magyarországon. Ha kapcsolatba lépnél velünk vagy csatlakoznál, írj nekünk a meltomegelhetes@gmail.com címre!

Milyen programok lesznek és hol?

A plakátunkat megtalálod ebben a bejegyzésben IDE kattintva, a Facebookon pedig ITT. A főváros mellett más helyszíneken is lesznek eseményeink.

  • A hetet megnyitni Mátraverebélyen fogjuk október 10-én, itt egy családi programot tartunk a helyiek részvételével, játszunk, rajzolunk, beszélgetünk a családi pótlékkal kapcsolatos tapasztalatokról. (A Facebookon ITT találsz leírást.)
  • Október 11-én az ELTE TáTK közreműködésével egy egyetemistáknak szóló drámapedagógiai elemekkel, kvízzel, a családi pótlékról szóló beszélgetéssel tarkított módszertani workshopot tartunk. (Az eseményről a Facebookon ITT olvashatsz.)
  • Október 12-én önkénteseinkkel Győrben a Honvéd ligetben találkozhatsz 14 és 16 óra között, akik a családi pótlékról szóló tájékoztató szórólappal várják az érdeklődőket.
  • Október 14-én csatlakozunk a 7. Lakásmenethez, felszólalunk az eseményen és együtt járjuk végig az utat a szolidaritás jegyében, mert mi is azt gondoljuk, hogy megfelelő lakhatás nélkül nincs méltó megélhetés, sem biztonságos környezet a gyerekek számára. A szegénység visszaszorítása ellen csak közösen tehetünk. (Mozgalmas ősz ez.)
  • Október 16-án a Hadik Kávéházba várunk mindenkit Irodalommal a szegénység ellen című rendhagyó adománygyűjtő estünkre, amelyen 18 órától kortárs szerzők, Györe Balázs, Ladik Katalin, Szappanos Gábor és Tóth Krisztina lesznek a vendégeink. Moderál: önkéntesünk, Albert Kinga. Az adományok szervezetünk érdekvédő munkáját támogatják. (A Facebookon ITT, a Hadik Kávéház oldalán pedig ITT szerepel a program.)
  • Október 17-én 17 órától a DocuArt ad helyet Dupla! Vagy semmi? Mindent a családi pótlékról című fórumbeszélgetésünknek, amelyen a szakértők és érintett szülők részvételével járjuk körül a családi pótlékot illető kérdéseket. Vendégeink: Szikra Dorottya – az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Lados Noémi – a Kontúr Egyesület alelnöke, Romhányi Balázs – a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője, Farkas Zsombor – az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék oktatója. Moderál: Elek Zsuzsanna szociálpolitikus. (Az esemény Facebook-linkje ITT.)

Mit várunk a rendezvényektől?

Azt, hogy minél szélesebb körben váljon témává a családi pótlék duplázásának szükségessége, mert minden gyerek érték és minden gyereknek jár, hogy egészségben és biztonságban növekedhessen. Ha te is így gondolod, várunk a programjainkon, kérünk, hogy vidd hírét a témának TE is, ha pedig egyéb módon is tennél az ügy érdekében, lépj velünk kapcsolatba a meltomegelhetes@gmail.com címre írva!

Várunk Téged is a programokon!