Kezdőoldal > Kiadványaink

Vágóképek – rögzítve 2010 (letöltés)

„Változás nincs, csak mindig más a neve, sajnos nem emelnek az összegen, mindig nagyon keveset kapok, ebből nem ehet megélni, csak kínlódni.”

„Ugyanúgy vagyunk, mint eddig, semmi nem változott. Eddig se volt munkahely, most sincs.”
A Magyar Szegénységellenes Hálózat immáron negyedik alkalommal állította össze Vágóképek – rögzítve jelentését a szegénységben vagy annak közelében élő gyermekes családok helyzetéről, annak változásáról. A feladat minden évben jelentős: szegénységben élő aktivistáink és szakemberek segítségével vonjunk be a munkába mintegy 60-70 családot az ország legkülönbözőbb településeiről, akik szegénységben élnek, s tapasztalataikat, meglátásaikat megosztják velünk. Az interjúkkal sokszor olyan embereket, családokat érünk el és szólaltatunk meg, akik ritkán kapnak lehetőséget arra, hogy széles körnek címezve beszélhessenek a problémáikról, szóljanak, akár a hatalom közelében lévőkhöz. Az egyes beszélgetésekből visszaköszönő egyedi sorsok nagyon gyakran egyrészt az egyéni küzdelmekről, a túlélési stratégiákról, másrészt a társadalmi közöny és a társadalmi változásokba vetett hit hiányáról szólnak. A szegénységben élő emberek érdekeit képviselő Hálózatként a mi felelősségünk, hogy az elnyomottak, a kirekesztettek vagy akár a „csak” a szegénység peremén billegők hangját, történetét eljuttassuk mindazokhoz, akiknek módjában áll pozitív változásokat generálni.

 

Hogyan érvényesítsük érdekeinket? Kézikönyv a civil szervezetek érdekérvényesítő tevékenységének fejlesztéséhez (letöltés)

Sokfélék vagyunk, és szempontjaink, céljaink, érdekeink is egyenként mások. Ma hazánk tízmillió embere közül aligha akad kettő, akiknek minden szempontból tökéletesen azonosak lennének az érdekei. Mégis vannak közös ügyek, amelyek mögé képesek vagyunk együttesen felsorakozni. (…) nem elég, ha mi magunk helyesnek tartjuk az álláspontunkat. Az is kevés, ha találunk néhány embert, akikkel egyetértünk. Ez még nem változtat a helyzeten, ettől még nem változnak meg a szabályok, a környezetünk. Határozottabb lépésekre van szükség. Kézikönyvünk sorra veszi azokat a feltételeket, amelyek között az érdekek érvényesítésének a folyamata zajlik, a lehetséges módszereket, létező példákat és gyakorlati segítséget kínál hasonló lépések megtételéhez. (részlet a Bevezetőből)

Vágóképek – rögzítve 2009 (letöltés)

A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2007 óta minden évben megjelenteti Vágóképek – rögzítve c. Jelentését, szegénységben élő családokkal készített interjúk és országos adatok elemzése alapján. A válság közepette, ebben a gazdasági – társadalmi – politikai hangulatban a Hálózat még inkább feladatának tekinti, hogy saját eszközeivel képviselje a szegénységben élőket. Ennek egyik módja ez a jelentés, amely egyrészt az interjúzás alkalmával lehetőséget teremt újabb családok elérésére, a tapasztalatok első kézből történő összegyűjtésére. Másrészt, ahogyan korábban is, célunk a nyilvánosság és a döntéshozók, a politikusok figyelmének felkeltése.

„Lehet ezekről [a szegénységről] beszélgetni, felmérni, statisztikát csinálni róla, de hogy valaki ezt az egészet felvállalja, és valami igazán elhatározott dolgot csináljon, arra kevés lehetőséget látok.” – idézet a jelentéshez készített interjúkból.

 

Vágóképek – rögzítve 2008 (letöltés)

A Magyar Szegénységellenes Hálózat jelentése a szegénységben vagy annak közelében élő gyerekes családok életminőségéről, életesélyeiről, valamint az ezeket befolyásoló intézkedések hatásairól.

„És nagyon rosszul esik akkor, amikor azt mondják, hogy »mert ki a franc mondta azt, hogy maga szüljön négy gyereket? Ki mondta magának, hogy váljon el?« és »nem fogja az önkormányzat a maga gyerekeit ön helyett felnevelni!«. Na, és innentől kezdve semmit nem kaptam.”

Vágóképek – rögzítve (letöltés)

A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2007-be állította össze első civil jelentését a “Legyen jobb a gyerekeknek!” Nemzeti Stratégia és más – a szegénységben élő embereket érintő – kormányzati programok hatásairól. A jelentés szegénységben vagy annak közelében élő családokkal készített interjúkon, valamint országos adatok elemzésén alapszik.