Kezdőoldal > Rólunk > MSZEH

Kik vagyunk?

A Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZEH) a szegénység megszüntetése érdekében tenni akaró civil szervezetek és szegénységben élő emberek informális csoportjainak összefogása. Hálózatunk 2004-ben alakult, ekkortól tagjai vagyunk az Európai Szegénységellenes Hálózatnak, amely azon európai országok szervezeteit fogja össze, amelyek elkötelezték magukat a szegénységben élők érdekérvényesítése mellett. Szervezetünk működtetését 2006-ban a Magyar Szegénységellenes Alapítvány vette át.

 

Mi a célunk?

Ma Magyarországon megközelítőleg minden 3. embert érinti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Célunk a szegénységet és kirekesztést megélt emberek hangjának erősítése és a szegénység visszaszorítása Magyarországon.

 

Miben hiszünk?

Hiszünk abban, hogy a méltó megélhetés mindenkit megillet és abban, hogy a szegénység felszámolásához szükség van a szegénységet megélt emberek személyes tapasztalatainak megismerésére, részvételükre, a szegénységben élő érintettek és velük szolidáris emberek közös cselekvésére.

 

Mit csinálunk?

Szervezetünk feladatának tekinti, hogy a szegénységben élők szava minél messzebb jusson, ezért támogatjuk az érintettek általi alulról jövő kezdeményezéseket, alkalmazzuk a közösségszervezés megközelítésmódját, képzéseket, programokat, kampányokat szervezünk, szakmai anyagokat hozunk létre, sajtómegjelenéseket generálunk, civil együttműködésekben vesz részt.

Három témát helyeztünk fókuszba:

  • jövedelmi szegénység, garantált minimumjövedelem,
  • foglalkoztatás, munkavállalói jogok, közfoglalkoztatás,
  • energiaszegénység, fenntarthatóság.