Kezdőoldal > Projektek > PEP – Szegénységben Élők Európai találkozói (Brüsszel)

A Szegénységben élők európai találkozóját 2000 óta rendezik meg évente egy alkalommal Brüsszelben. Ez a rendezvény minden évben a szegénységben élőkkel való közvetlen párbeszéd fő fóruma, az itt megfogalmazott ajánlások becsatornázódnak a Szegénység Elleni Kerekasztal konferenciára.
A konferenciát minden évben az elnökséget adó tagállam, az Európai Bizottság Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Főigazgatósága (DG Employment, Social Affairs and Inclusion- European Commission) és a szegénységben élő emberek közösen szervezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szegénységben élő embereket képviselő nagy európai civil hálózatok, az Európai Szegénység Ellenes Hálózat (EAPN), a FEANSTA (A hajléktalan-ellátó szervezetek európai szövetsége) és az ATD 4th World nevű szegénység ellenes hálózat közösen készíti elő a találkozót mind szakmai, mind technikai szempontból.
A rendezvényen közel 300 meghívott vesz részt, közülük körülbelül 150-en szegénységben élő emberek, a többiek döntéshozók, minisztériumok képviselői, az EU Bizottság dolgozói, valamint szakértők és civil szervezetek képviselői. A szegénységben élőket minden tagállamból 4-5 fős delegációk képviselik, akiket a Szegénység Ellenes Hálózat nemzeti tagszervezetei készítenek fel több hónapon keresztül a részvételre, a döntéshozókkal való együttműködésre. A delegációk az Európai Találkozón különböző témák mentén, párhuzamos szekciók keretében vitatják meg a szegénységben élők társadalmi integrációjának kérdéseit, a tagállami és uniós előrelépési lehetőségeket. A több hónapos folyamatban való részvételnek jelentős hatása van az érintettek jogtudatosságára és a demokratikus döntéshozatal erősítésére. A szegénységben élő emberek bevonása a döntés-előkészítésbe és döntéshozatalba tagállami szinten is ösztönzött.

Letölthető változat
PEP.docx

Együttműködő szervezetek és külső hivatkozások
European Anti-Poverty Network
EAPN
Voices of Poverty
PEP.docx