Kezdőoldal > Tanulmányok, jelentések, kiadványok

Az alábbi oldalunkról letölthetőek azok a tanulmányok, jelentések, kiadványok, amelyeket szervezetünk készített vagy szervezetünkkel közreműködésben születtek. Illetve egy tematikus gyűjtést is közzéteszünk alul általunk hasznosnak ítélt anyagokból.

SAJÁT ANYAGAINK

A közfoglalkoztatási csapda

2014-ben megjelentetett kismintás kutatásunk arra vállalkozott, hogy a közfoglalkoztatottak helyzetét, életkörülményeit és lehetőségeit vizsgálja.

Increasing Citizenship and Participation in Europe – kézikönyv (angolul)

A kézikönyv módszertani adalékokkal szolgál, amelyek hasznosak lehetnek közösségszervezési képzések összeállítása során. A kiadvány egyben más országok szervezőinek eszköztárába is betekintést enged, 2014-ben zárult ICE projektünk olasz, osztrák és holland együttműködés révén valósult meg. A dokumentum szerkesztését az Osztrák Szegénységellenes Hálózat (Die Armutskonferenz) végezte el.

Vágóképek-sorozat

A Magyar Szegénységellenes Hálózat által készített kiadványsorozat célja, hogy egy adott évben helyzetképet vázoljon föl a szegénységben élő emberek nehézségeiről interjúk segítségével, megjelenítve az érintett emberek személyes nézőpontját.

Szegénység és egészségi állapot – DRIVERS

A szegénység gyakori velejárója a rossz egészségi állapot, amely jelzi, hogy az egészségügyi ellátásokhoz, szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés nem biztosított, minél nehezebb anyagi körülmények között él valaki, annál valószínűbb, hogy ez az egészségi állapotát is károsan befolyásolja. Erről szólt a DRIVERS projekt, amelyben szervezetünk is részt vett. Alább letölthetők a feltáró munka során született dokumentumok (angolul).

Egy külföldi példa a szociális szolgáltatások fejlesztésére – PACT 

Partnerszervezetünk, Kasztília és León Szegénységellenes Hálózata a helyi szociális szolgáltatási rendszer fejlesztését célzó, 2018-ban záruló projektbe fogott más szervezetekkel együttműködésben. A projekt Facebook-oldala elérhető ITT, alább pedig részletesebb információk (angolul).

AZ EURÓPAI SZEGÉNYSÉGELLENES HÁLÓZAT (EAPN) KIADVÁNYAI (angolul)

Az EAPN dokumentumai, amelyek a szegénységhez kapcsolódó kérdések széles spektrumát lefedik (foglalkoztatás, energiaszegénység) itt találhatóak:

Itt pedig a kézikönyvek és rövid összefoglaló anyagok:

Innen tölthetőek le az EAPN könyvként kiadott dokumentumai, köztük a részvételt elősegítő “Giving a Voice to Citizens!” és a szegénység fogalmát és mérési mutatóit taglaló kötet is.

 

HASZNOS ANYAGOK

Mit tervezett és vállalt Magyarország a 2014-2020 közötti időszakra az Európai Unió tagjaként?

Magyarország vállalta, hogy 2020-ra 450 000 fővel fog csökkenni hazánkban a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának kitett emberek száma (35. oldal), illetve, hogy segítséget kapnak az energiaszegénységgel küzdő háztartások (41. oldal). Erről és egyéb kapcsolódó kérdésekről szól az alábbi dokumentum.

A közösségszervezésről – praktikusan

Közérthető és gyakorlatias közösségszervezői műhelytitkok Shel Trapptől, aki maga is közösségszervező volt az Amerikai Egyesült Államokban, Chicagóban. A kézikönyv angol nyelvű.

A közösségszervezésről – részletesen

Az alábbi linken bővebb információ szerezhető a Midwest Academy átfogó közösségszervezési kézikönyvéről, amely már a negyedik kiadását éli (angolul).