Kezdőoldal > Ügyeink > Gyerekszegénység

A gazdasági válságok, továbbá a rossz gazdaságpolitikai és szociálpolitikai döntések kárvallottjai között Magyarországon sajnos régóta nagy arányban vannak a gyermekek. Hisszük, hogy egy fenntartható társadalmi modellben a gyermekek egészséges testi és szellemi fejlődése mindenkinek érdeke, ezért a mindenkori államnak, a politikai vezetőknek egyértelműen felelősséget kell vállalniuk a gyermekszegénység mérséklésében. A civil szervezeteknek pedig az a feladatuk, hogy programjaikkal, a családok közvetlen elérésével visszajelzéseket adjanak és eszközöket keressenek a gyermekszegénység visszaszorítására.
Az UNICEF 2014 őszi jelentése szerint: „A gyermekszegénység változását vizsgálva Magyarország a 41 fejlett ország rangsorának alsó harmadában, a 29. helyen helyezkedik el. A jelentés szerint 2008 és 2012 között a gyermekszegénységi ráta 3 százalékponttal 22,6 százalékra nőtt. Ez körülbelül 33.000 fős növekedésnek felel meg.” (forrás: http://hvg.hu/itthon/20150319_Magyarorszagon_nott_a_leggyorsabban_a_gye)
A KSH jelentései szerint is leginkább a 18 év alattiakat veszélyezteti a szegénység és/vagy a társadalmi kirekesztődés. A 2013. évi és az azóta publikált adatok azt mutatják, hogy a magyar gyermekek harmada él súlyos anyagi nélkülözésben. Kilenc, úgynevezett jóléti elem közül négyről kénytelenek lemondani: például nincs a háztartásukban megfelelő fűtés, kétnaponta sem jut hús az asztalra, a család nem tudja fizetni a hitelt. A szegénység által veszélyeztetett gyermekek aránya magasabb – 41 százalék.

Letölthető változat
Gyermekszegénység.docx

Tanulmányok
Az UNICEF 2014 őszi jelentése (angol)
http://www.unicef-irc.org/publications/pdf/rc12-eng-web.pdf

Együttműködő szervezetek és külső hivatkozások
Gyerekesély Közhasznú Egyesület
Gyere_logo