Kezdőoldal > ÜgyeinkMÉLTÓ MEGÉLHETÉS > Duplázzuk meg a családi pótlékot!
duplacsp_maszoka_keretes

Mi az ügyünk?

Az, hogy családi pótlék összege emelkedjen a duplájára.

Mit tehetsz TE a családi pótlék összegének megduplázásáért?

 1. Írd alá Duplázzuk meg a családi pótlékot! című petíciónkat!
 2. Oszd meg a petíciót, kérj meg másokat is, hogy támogassák ezt a fontos ügyet!
 3. Megosztáskor (Facebookon, Twitteren) használd a #duplacsaladipotlek és a #duplazzukmegcsaladipotlekot hashtageket!
 4. Juttasd el máshoz is az erről szóló szórólapot, oszd meg, küldd tovább (word formátumjpg formátum)!
 5. Tájékozódj! Jönnek a választások, mondanak-e valamit a szavazatainkért versengő pártok a családi pótlékról? Ha igen, mit? ITT találsz összefoglalót.
 6. Lépj kapcsolatba közvetlenül a családi pótlék megduplázásának ügyén dolgozó munkacsoportunkkal a meltomegelhetes@gmail.com vagy a Magyar Szegénységellenes Hálózattal a hapn@hapn.hu címen!
 7. Várjuk szervezetek, csoportok csatlakozását is, ha támogatnád az ügyet, írj nekünk a meltomegelhetes@gmail.com-ra, a tárgy “Duplázzuk meg a családi pótlékot!” legyen! Köszönjük!

Miért fontos a családi pótlék emelése?

Mert

 • a családi pótlék az a juttatás, amely elvben minden gyereknek jár Magyarországon, és az egyik legfontosabb eszköze lehet(ne) a gyermekszegénység felszámolásának.
 • az összege 2008 óta nem módosult (egy gyermekes család esetén mindössze 12 200 forint, egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint…).
 • az elmúlt évtizedben az árak emelkedtek, és az infláció hatására a családi pótlék értéke ma csupán töredéke a közel tíz évvel ezelőttinek (eközben mára például az iskolakezdés költségei sok családban súlyos anyagi megterhelést jelentenek).

Mit akarunk elérni?

Azt, hogy már az ország soron következő költségvetésében emelkedjen a családi pótlék összege a duplájára, emellett váljon értékállóvá (azaz az infláció következtében ne csökkenjen a vásárlóereje), ne nehezítsék feltételek, hogy a gyermekes családok hozzáférjenek!

Miért?

Mert minden gyerek érték és minden gyereknek jár, hogy egészségben és biztonságban növekedhessen.

Kik vagyunk mi?

A MÉLTÓ MEGÉLHETÉS MUNKACSOPORT (MMMcs) a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkacsoportja, amely a jövedelmi szegénység visszaszorításával foglalkozik tájékoztató, érdekérvényesítő kampányokon keresztül. 

Mit tettünk eddig az ügy érdekében?

 • Megszerveztünk Méltó Megélhetés Hete 2017 címen egy egyhetes rendezvénysorozatot a családi pótlékról érintett szülők, más civil szervezetek, művészek és szakértők bevonásával.
 • Sajtómegjelenéseket generáltunk a családi pótlékról. Például: rádió, megyei lap, online  – és ezt folytatjuk is!
 • Az ügy érdekében szülői és szociális célú szervezeteket hozunk össze, koalíciót szervezünk, a témán aktívan dolgozókról többek között ITT olvashatsz.
 • Nyílt levelet fogalmaztunk meg, amelyet szeretnénk a döntéshozókhoz eljuttatni, írd alá Te is!
 • Petíciót készítettünk, itt támogathatod!

HISZÜNK ABBAN, HOGY A MÉLTÓ MEGÉLHETÉS MINDENKIT, GYEREKET, FELNŐTTET MEGILLET! DUPLÁZZUK MEG A CSALÁDI PÓTLÉKOT!