Kezdőoldal > Ügyeink > MÉLTÓ MEGÉLHETÉS és a MUNKACSOPORT (MMMcs)
A Méltó Megélhetés Munkacsoport, fotó: MSZEH, 2017

Mit találsz itt?

  1. A Méltó Megélhetés Munkacsoport bemutatását és azt, hogy miért gondoljuk azt, hogy közösen kell dolgoznunk a szegénység visszaszorításáért.
  2. Tagjaink személyes bemutatkozását.
  3. Csatlakoznál? Megteheted! (Görgess az oldal aljára!)

A Méltó Megélhetés Munkacsoport (MMMcs)

Azért, hogy a szociális juttatásokért hatékonyabb, a szegénységet megtapasztalt emberek bevonásával és aktív részvételével kialakított kampányokat valósítsunk meg, 2016-ban létrehoztuk a Méltó Megélhetés Munkacsoportot (MMMcs).

A munkacsoport a jövedelmi szegénység, segélyezés, szociális juttatások, garantált minimumjövedelem témakörére koncentrál. A munkacsoport tagjai lehetnek:

Tagságunk sokszínű mind életkor, nem, társadalmi háttér és munkaügyi státusz tekintetében, vannak köztünk szegénységben, mélyszegénységben élő érintettek, középosztálybeliek; köztük egyetemista, foglalkoztatott, közfoglalkoztatott, nyugdíjas, hajléktalan, családos és nem családos emberek, azaz érintettek, illetve velük szolidaritást vállaló szövetségesek.

Min dolgozott az MMMcs eddig, mit csinál most?

Előzmények

2014-ben fogalmaztuk meg, hogy a célunk az, hogy elősegítsük: Magyarországon mindenki számára elérhető legyen a méltó megélhetés! Utóbbi azt jelenti, hogy mindenkinek rendelkezésére áll az a jövedelem, amelyből az emberhez méltó biztos megélhetést fedezi. Ennek az összegnek az alapvető emberi szükségletek kielégítését (táplálkozás, ruházkodás, fűtés stb.) mindenképpen biztosítania kell, ám több ennél: úgy véljük, hogy az emberi méltóságba bele kell, hogy tartozzon az is, hogy mindenki részt vehessen az adott társadalom életében, hallathassa a hangját. Ehhez azonban a jövedelmi szegénység visszaszorítására van szükség, amelyet munkacsoportunk ezeken a módokon igyekszik elősegíteni:

szociális juttatásokra irányuló kampányokkal, különös tekintettel

 ***

Ismerj meg minket! Bemutatkoznak a tagjaink

 

Bárányi Ildikó vagyok, “valaki”. Amikor szegénységet látok, kirekesztést és rasszizmust tapasztalok, mindig az jut eszembe, hogy valakinek már tennie kellene valamit, végre! Így lettem én is valaki. A civil szerepvállaláshoz és az emberek segítéséhez megvolt a szülői indíttatásom: az 1989-es forradalom után szüleim alapították meg a Máltai Szeretetszolgálatot Temesváron, és halálukig orvosként és máltai vezetőkként is az emberek segítése volt a lételemük. Én Magyarországon a SZOCSOMA mozgalomba kapcsolódtam be először, majd a Magyar Szegénységellenes Hálózat Méltó Megélhetés Munkacsoportja következett. Gyáli lakosként csatlakoztam az Eleven Gyál csoporthoz, amelyben a helyi ügyekkel foglalkozunk. A regionális, nemzetközi kapcsolatokat és összefogást minden tekintetben fontosnak tartom, így a civil munkánkban is.  A közösségszervezés szintjén ezt a “határátlépést” az ECON szervezet valósítja meg, melynek munkájába nemrégiben szintén bekapcsolódtam.

Bogdánné Timi vagyok Bátonyterenyéről, születésem óta élek itt; Magyarország egyik legszegényebb megyéjében, Nógrád megyében. Az egész életemet végigkíséri a szegénység jelensége. Mégis azt mondom, hogy boldogok vagyunk a családommal. 2014-től dolgozom a Magyar Szegénységellenes Hálózatnak közösségszervezőként, jelenleg önkéntesként tevékenykedem a Méltó Megélhetés Munkacsoportban. Imádom ezt a munkát. 

Csécsei Ilona vagyok, az Arany Liliom Alapítvány kuratóriumi elnöke, fotós. Öt gyermekemet nyolcadik éve egyedül nevelem. Albérletben élünk jelenleg is. Családon belüli erőszak miatt, valamint devizában eladósodottként vesztettük el otthonunkat. Gyermekeim apja ráadásul jelentős anyagi kárt okozott nekünk, ezzel nehezítve még létfenntartásunkat is. Az alapítvány tanszereket gyűjt és oszt olyan helyzetben élő gyermekeknek, akik vagy albérletben vagy családok otthonában élnek, tapasztalva saját bőrünkön, hogy nagyon nehéz az iskolatáska. Méltó Megélhetés Munkacsoport számunkra fontos, hiszen különböző élethelyzetekben élőkkel vitathatjuk meg, hogy a mindenkori kormány által kiötlött törvények számunkra milyen hátrányokat okoznak. Egyedülállóként az árokba lökve, miközben a családi pótlék értékét vesztette. Ezért ki kell állnunk a nyilvánosság elé és követelni gyermekeink számára méltó alanyi jogon járó juttatást. 

Csordás Anett vagyok, drámapedagógus, közösségszervező, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke. Mivel sérült gyermeket nevelő családokat támogatunk, a helyzetük, életük jobbításáért dolgozunk, nagyon fontos számunkra a Méltó Megélhetés Munkacsoportban való részvétel, a munkacsoport tevékenysége, céljai. Érintett szülőként fontos számomra az aktív érdekérvényesítési munka, a közösségi összefogás. Hiszem, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért, tenni tudunk azért, hogy változást érjünk el.

Dányi Dani vagyok, 1980-ban születtem Budapesten, angol műfordító és tolmács vagyok, civil társadalmi ügyeket és szervezeteket támogatok. A munkacsoportban elsősorban szövegező, jegyzetelő, ötletelő szerepben működöm közre. Nem is csak elvi, humanitárius megfontolásból csinálom, meg mert tényleg hasznosnak gondolom a csoport munkáját: én ezzel, az aktivizmussal igyekszem visszaadni valamit mindabból, amit életemben a közösségnek köszönhetek.

Hubai László vagyok, szociálpolitikus, a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület elnöke és az ELTE Társadalomtudományi Karának tanársegédje. A Közmunkás Mozgalom a Jövőért és a Hálózat Foglalkoztatási Munkacsoportjának korábbi tagjaként már megtapasztalhattam, hogy milyen egy elkötelezett, sokrétű és befogadó csapat részének lenni. A Méltó Megélhetés Munkacsoport újabb lehetőséget kínált számomra, hogy magam is részese lehessek a szociális és társadalompolitikai rendszer működési hiányosságainak korrekciójához, a meglévő tudás felülvizsgálatához, a közösségben meglévő szolidaritás aktív eszközökkel történő felszínre hozásához, saját szakmai és erkölcsi elvárásaim teljesítéséhez. A Munkacsoport által képviselt értékek és célok pontosan illeszkednek Egyesületünk névadójának, Hilscher Rezsőnek szociálpolitikai szemléletéhez: a társadalmi tagság jogán mindenkire kiterjedő szociális biztonság előmozdításának szándékához.

Fekete-Nagy Miklós vagyok, mióta csak megszülettem. 2015 óta tagja vagyok a Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) csoportnak, de mert a KMJ a Magyar Szegénységellenes Hálózat tagszervezete is, így jogosan merült fel a kérdés: miért nincs képviselője a KMJ-nek a Szegénységellenes Hálózat munkacsoportjában?  Így kerültem a MSzEH Méltó Megélhetés Munkacsoportjába. A munkacsoport most a családi pótlék emelésével foglalkozik, és bár nem vagyok közvetlenül érintett a kérdésben, de úgy érzem tudok jó ötleteket adni ezen a téren is. Ennyit magamról. 

Juhos Katalin vagyok, először a Magyar Szegénységellenes Hálózat gyakornokaként, majd irodavezetőjeként, jelenleg pedig önkénteseként igyekszem a szervezet és a Méltó Megélhetés Munkacsoport munkáját támogatni. Egyetemi tanulmányaim során találkoztam először a minimumjövedelem témájával és a közösségszervezés módszertanával, a Hálózatnál töltött időm során pedig rendkívül sok tapasztalatot és tudást volt lehetőségem megszerezni ezeken a területeken. A kezdetektől egyértelművé vált számomra, hogy mind a minimumjövedelem, mind a közösségszervezés elengedhetetlen eszközei a szegénység felszámolásának, így nagy örömömre szolgál, hogy részese lehetek ennek a folyamatnak.      

Kiss Anikó vagyok, a Szociális Csomagküldő Mozgalom megalapítója, a SZOCSOMA Alapítvány elnöke. Hullámzó intenzitással veszek részt a munkában tekintve, hogy maga a mozgalom és alapítvány működtetése miatt kevés kapacitásom marad. Bárányi Ildikót, csoportunk tagját kértem fel a szorosabb együttműködésre és a levelezés  figyelemmel kísérésével magam is jutok információkhoz, így amikor lehetőség nyílik, kapcsolódom. Fontos a kapcsolódásunk a Szegénységellenes Hálózathoz és a munkacsoporthoz, mivel céljaink a szegény településrészeken élő roma emberek helyzetének javítását illetően is nagy átfedésben vannak. Úgy érzem tapasztalatainkkal, meglátásainkkal segíteni tudjuk azt a munkát, melynek eredményeként a kirekesztett emberek megélhetési gondjai, súlyos nehézségei enyhülhetnek. A Méltó Megélhetés Munkacsoport sikerének reménye rengeteget jelent számukra és segítőik számára.

Köcski Julianna vagyok, nyugdíjas önkéntes. Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelem Egyesület (FNA Egyesület) nevében és képviseletében csatlakoztam a Méltó Megélhetés Munkacsoporthoz. Céljaink hasonlóak, azért dolgozunk, hogy Magyarországon minden ember alapvető szükséglete kielégítést nyerjen. Az egyes csoportok összefogását elengedhetetlenül szükségesnek tartom azért, hogy ez a cél mielőbb elérhető legyen.

László Johanna vagyok, a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkatársa, szociális munkás, közösségszervező. A Hálózaton belül többek között a Méltó Megélhetés Munkacsoport koordinációját végzem a csoport megalakulásától, 2016-tól kezdve. A munkámnak ez a számomra legkedvesebb része, mert megjeleníti mindazt, amiben hiszek: egymást inspiráló különböző hátterű emberek közösségét, akik – legyenek bár szegénységet megtapasztalt érintettek vagy szövetségeseik – együtt dolgoznak a szegénység visszaszorításáért Magyarországon. A sokszínűség, a szolidaritás és a társadalmi igazságosság azok az értékek, amikre a csoportban végzett tevékenységemben és a mindennapjaimban is iránytűként tekintek. Nagy öröm a számomra, hogy a csoporttagok társaim ebben.

Somogyi Katalin vagyok, nyugdíjasként a Magyar Szegénységellenes Hálózat önkéntese. Hogy miért? Szeretném, ha az országban megszűnne a szegénység. Engem nem zavar a nagy jövedelemkülönbség, ha mindenkinek van hol emberhez méltóan laknia, mindenki számára biztosított a jó oktatás, a tisztességes egészségügyi ellátás. Egy olyan országot szeretnék, ahol egyik párt sem veheti meg szegénysége miatt valakinek a szavazatát sem pénzzel, sem egy zsák krumplival. Azt szeretném, ha nem állampolgársága, vallási hovatartozása, bőrszíne, vagyona és pozíciója szerint különböztetnénk meg az embereket, hanem emberségük alapján. Olyan országot szeretnék, ahol mindenkinek biztosítva van a méltó megélhetése.

Szentpéteri Györgyi vagyok, az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület elnöke. Az egyesület tagjainak célja – így nekem is – az, hogy elsősorban Magyarországon (és a világon) szűnjön meg a szegénység, kiszolgáltatottság. Mindenkinek alanyi jogon járjon annyi jövedelem, ami  az emberhez méltó élethez szükséges. A Méltó Megélhetés Munkacsoport hasonló értékek megvalósításáért küzd. Ezért tartom nagyon fontosnak szoros együttműködésünket, és ezért szeretnék minél több, az élhetőbb jövő megvalósításáért kitűzött programban itt is részt venni.

Ternay Andrea vagyok, a Szociális Innováció Alapítvány ügyvezetője és a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület tagja. Emellett az ELTE szociális munka mester szakán tanulok. Nemrég csatlakoztam a Méltó Megélhetés Munkacsoporthoz, ezért még kevés tapasztalatom van a csoportról és annak munkásságáról, azonban nagyon fontosnak tartom azokat a célokat, amikért a csoport dolgozik.

***

Csatlakoznál Te is?

Munkacsoportunkba várjuk továbbra is mindazokat, akik szeretnének aktívan tenni a szegénység megszűnéséért Magyarországon! Írj a hapn@hapn.hu-ra vagy keresd közvetlenül a munkacsoportot a meltomegelhetes@gmail.com címre üzenve!