Kezdőoldal > Ügyeink > Szegénységet megtapasztalt emberek szervezetünk működésében

Vezérfonal

Alapelvünk, hogy nemcsak a szegénységben élőkért, hanem a szegénységben élőkkel és szolidaritást vállaló szövetségeseikkel együtt tegyünk a társadalmi kirekesztés csökkentéséért. Meggyőződésünk, hogy a szegénység elleni küzdelem az egész társadalom ügye. Valljuk, hogy a kisebb egyenlőtlenség, a nagyobb társadalmi összetartozás nem önmagukban való célok, hanem mindannyiunk életének jobbá tételéhez, a közös társadalmi fejlődéshez szükségesek.

Mit jelent számunkra a szegénységben élő emberek részvétele?

A Magyar Szegénységellenes Hálózat megalakulása óta különösen nagy hangsúlyt fektet a szegénységben élő emberek aktív és rendszeres bevonására. Egyéni és szervezeti tagjaink, önkénteseink jelentős része személyes tapasztalatokkal rendelkezik a szegénységet illetően.

10 mód a részvétel megvalósítására működésünkben

Tevékenységeink során kiemelt szerep jut az érintettek aktivistaként való bevonásának. Alkalmazott módszerünk a közösségszervezés.

1. Kampányaink kialakítása során a szegénységet megtapasztalt érintett aktivistáink tapasztalataira építünk.

2. Kampányaink tervezése egy közös folyamat, érintett aktivistáink és szövetséges tagjaink, partnereink segítségével munkacsoportos és egyeztető találkozók által formálódnak

3. Érintett aktivistáink részvétele sajtómegjelenéseink, nyilvános eseményeink során kiemelt jelentőségű: többek között szónokokként, személyes történeteik megosztójaként, programjaink megvalósítóiként, sajtóanyagaink szereplőiként, tapasztalati szakértőkként, közösségi vezetőként is jelen vannak a szegénység visszaszorítására irányuló közös munkánkban.

4. Évente rendezvényt, illetve rendezvénysorozatot szervezünk október 17. köré felépítve, amely A szegénység elleni küzdelem világnapja. (Rendezvénysorozatunk címe  MÉLTÓ MEGÉLHETÉS HETE, korábbi éveink programjairól például ITT és ITT, a világnapról ITT.) A szervezés során célunk, hogy az ország több településén megmozdulások, a szegénységhez kapcsolódó problémákhoz, ügyekhez kötődő események valósuljanak meg érintett aktivisták részvételével.

5. 2016-ban hirdettük meg első ízben sajtódíjunk felhívását A szegénységről – méltósággal címmel: a kezdeményezés kényege, hogy szegénységben érintett zsűritagok döntése alapján olyan sajtóanyagok szerzői részesülnek elismerésben, akik sztereotípiáktól mentesen, méltósággal mutatják be a szegénységben élő emberek élethelyzetét. Sajtódíjunkról bővebben blogunkon ITT és ITT.

6. Tematikus munkacsoportjainkban szintén szegénységet megtapasztalt érintett emberek vesznek részt (akár egyéni tagként, akár szervezetek delegáltjaiként, szövetséges tagokkal együtt).

7. Lehetőségeinkhez mérten képzéseket, fórumokat szervezünk, amelyek célja szegénységet megtapasztalt egyének és szervezeteik tudásának bővítése, a közösségszervezéshez kapcsolódó eszköztáruk szélesítése, a szegénységhez kötődő konkrét ügyek áttekintése, egyeztetési, találkozási lehetőségek biztosítása. (Példaként bővebben ITT a “Képzések”, az “Országjárások – Hatalom a hátizsákban” alcím alatt, ITT pedig a “Válassza a szociális Európa támogatóit!” című számadó fórum bemutatásánál.)

8. Fórumszínházi folyamatokat, workshopokat is megvalósítunk, melyek során a színészek maguk is szegénységet megélt emberek, akik az előadások során a szegénység és kirekesztés okozta nehézségeket mutatják be. (Példaként ITT olvasható leírás “Társadalmi játékok napja” című eseményünkről.)

9. Tagszervezeteink számára miniprojekt-pályázatot hirdetünk meg: a pályázók a szegénység és kirekesztés témáját illetően valósíthatnak meg közösségépítő, társadalmi nyilvánosságot célzó és érdekérvényesítő tevékenységet. (2017-es kiírásunk ITT olvasható.)

10. Rendszeresen érintett aktivistákból álló delegációnk vesz részt A szegénységben élők európai találkozóján is (azaz a “PEP-” avagy brüsszeli találkozókon is), amely tudomásunk szerint jelenleg az egyetlen olyan esemény, amelyen az Európai Unió különböző országaiban élő szegénységet megtapasztalt embereknek módjuk nyílik az EU tisztségviselőivel való szervezett személyes találkozásra, tematikus üzeneteik átadására. A rendezvényt az Európai Szegénységellenes Hálózat jegyzi, a küldöttség kiutazását hazai képzésünk és egy kiválasztási folyamat előzi meg. (A szegénységben élők európai találkozójáról bővebben ITT.)

Valljuk, hogy a szegénységet megélt emberek ismerik legalaposabban a szegénység okozta nehézségeket, tapasztalataik pedig nélkülözhetetlen tudást jelentenek a szegénység felszámolása érdekében folytatott munkában!