Kezdőoldal > ÜgyeinkSzegénységet megtapasztalt emberek szervezetünk működésében > Szegénységben élők európai találkozója (PEP)

Mi az a “PEP találkozó”?

A szegénységben élők európai találkozóját jelenti (angolul a PEP a “people experiencing poverty”, azaz a szegénységet megtapasztaló emberekre utaló kifejezés). Az eseményt 2000 óta szervezik meg évente egy alkalommal az Európai Unió székhelyén, Brüsszelben. Ez a rendezvény minden évben a szegénységben élők és a döntéshozók között való közvetlen párbeszéd fő fóruma, az itt megfogalmazott ajánlások becsatornázódnak a Szegénység Elleni Kerekasztal konferenciára.

 

Ki szervezi?

A konferenciát minden évben az Európai Unió elnökségét adó tagállam, az Európai Bizottság Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Főigazgatósága (vagyis a DG Employment, Social Affairs and Inclusion – European Commission) és a szegénységben élő emberek közösen szervezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett embereket képviselő nagy európai civil hálózatok, az Európai Szegénységellenes Hálózat (European Anti Poverty Network, EAPN), a FEANSTA (A Hajléktalan Emberekkel Dolgozó Szervezetek Európai Szövetsége) és az ATD 4th World nevű hálózat közösen készíti elő a találkozót mind szakmai, mind technikai szempontból. A résztvevők az Európai Unió tagállamainak és néhány EU-n kívüli európai országnak (például Izland) a lakói, köztük kiemelt a szerep jut azoknak, akik maguk is érintettek, megtapasztalták a szegénységet. Az egyes országokból érkező küldöttségek tagjait az országok szegénységellenes hálózatai választják ki (hazánkban a mi szervezetünk). A kiválasztást rendszerint egy, a szegénységet érintő meghatározott kérdéskörökre koncentráló képzés előzi meg. A Magyarországról delegált küldöttség 1 fő koordinátorból és 3 vagy 4 fő szegénységet megtapasztalt érintettből áll. (Erről bővebben még alább.)

 

Hogyan zajlik?

A rendezvényen közel 300 meghívott vesz részt, közülük körülbelül 150-en szegénységben élő emberek, a többiek döntéshozók, minisztériumok képviselői, az EU Bizottság dolgozói, valamint szakértők és civil szervezetek képviselői. A szegénységben élőket minden tagállamból 4-5 fős küldöttségek képviselik, akiket az Európai Szegénységellenes Hálózat nemzeti tagszervezetei készítenek fel több hónapon keresztül a részvételre, a döntéshozókkal való találkozóra. A delegációk a brüsszeli eseményen különböző témák mentén, párhuzamos szekciók keretében vitatják meg a szegénységben élők nehézségeinek kérdéseit, a tagállami és uniós előrelépési lehetőségeket. A több hónapos folyamat célja, hogy erősödjön a demokratikus döntéshozatal európai szinten, illetve a résztvevő érintettek jogtudatossága is növekedjen. A szegénységben élő emberek bevonása a döntés-előkészítésbe és döntéshozatalba tagállami szinten is ösztönzött.

 

Hogyan látják mindezt maguk a résztvevő érintettek?

Az eseménysorozatnak külön oldala van, a Voices of Poverty (azaz a “Szegénység hangjai”), amelyen a küldöttségek tagjainak videói is megtalálhatóak. Az oldal elérhető ITT. (A szegénységben élő érintett résztvevők személyes szavairól készült felvételek megtekinthetők az Európai Szegénységellenes Hálózat oldalán ITT is.)

 

 

EAPN