Mikor van és mit jelent a Mindenszentek napja?

Az emberek többsége mindig örömmel gondol vissza azokra, akik életében fontos szerepet töltöttek be. Éppen ezért minden évben van egy nap, amikor megemlékezés történik az elhunyt szeretekre. Ez a Mindenszentek napja. Eredetileg a dátum november 1, miközben másodikára esik a halottak napja. Viszont a régen napnyugtától-napnyugtáig tartott egy teljes nap, ezért összeolvadt a hagyomány és ma már a legtöbb elsején gyújtanak gyertyát a temetőkben. A Mindenszentek napja hosszú utat járt be és számos kultúrában teljesen máskor ünneplik. Van ahol tavaszra, máshol pedig Pünkösdhöz közelre tették, de a keresztény egyház jó szokása szerint egy kultikus számukra pogány ünnephez kötötték.

A Mindenszentek napja és a gyertya kultusza A Mindenszentek napja alkalmával meggyújtott gyertya alapvetően az örök világosságot jelzi, de sokaknak ez úgy maradt meg, hogy fényt mutat az elhalt lelkeknek a túlvilágra vezető úton.

A kelta kultúra szerint ilyenkor a legvékonyabb a határ a túlvilág és földi lét között, így ilyenkor a lelkek akár károsan hathatnak az élő szeretteikre. Ezért maskarákat öltöttek, valamint ételt, italt, sokszor állatot áldoztak, hogy könnyebb legyen az átjutás az öröklétbe. A vallásszétválás során a katolikusokkal szemben a reformátusok részére alapvetően nem elfogadott és ünnepelt a Mindenszentek napja, de a közösségi hatások révén általában együtt mennek az emberek és emlékeznek meg erről az eseményről. A közelgő dátumhoz érve ismerjük meg még ennél is jobban a hiedelmeket és azt, hogy pontosan mit is jelent a Mindenszentek napja. Keressük fel ezért az unnepek.center oldalát.